Compositie Hert tijdens Veluwse Fotodagen op de Hoge Veluwe

Veluwse Fotodagen 2016

Impressie workshops Veluwse Fotodagen

Op 4 september 2016 zijn de Veluwse Fotodagen weer geweest. Daar was ik nog niet eerder geweest, dus een mooi excuus om te gaan. Samen met een goede vriend (Martijn) in de auto gesprongen en bepakt met fotoapparatuur gereden naar de Veluwe. Eenmaal daar aangekomen moesten we nog wel entree betalen om in het Hoge Veluwe park te mogen komen, iets om rekening mee te houden.

Vooraf kon je je inschrijven voor diverse workshops, maar aangezien we al vrij laat waren (een paar weken van te voren), waren de meeste workshops al volgeboekt. Gelukkig konden we er nog twee doen; een workshop Compositie en een workshop Urban Fotografie.

Eenmaal aangekomen bij de Veluwse Fotodagen waren er al best wat auto’s op de parkeerplaats en liepen we naar ‘het’ pleintje waar een aantal kraampjes stonden opgesteld. Het voelde een beetje tam aan en we besloten een rondje te gaan lopen. Alle grote merken waren vertegenwoordigd en hadden wat apparatuur uitgestald staan. Daarnaast nog diverse stands met wat accessoires zoals tripods.

Compositie leren tijdens de Veluwse Fotodagen

Er werden een aantal tips gegeven (wanneer horizontaal/verticaal een foto maken, kaderen, lichtinval, diafragma/bokeh en meer -vrij standaard- tips). Ook werd ruim aandacht besteed aan het onderwerp benaderen, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Ga gewoon eens op de grond liggen en maak een foto op ‘ooghoogte’ van een stukje heide. Het leverde leuke plaatjes op, maar toch konden we niet ontkennen dat aan het eind van de workshop we een klein beetje teleurgesteld waren. Het waren allemaal punten die we al kenden. Wel werd duidelijk dat je gewoon -heel veel- moet oefenen. En laat dat nu toevallig het doel voor de komende jaren zijn 

Workshop Urban Portret fotografie

Na wat gegeten te hebben was het tijd voor de workshop Urban Portret fotografie. Deze werd gegeven door Bram Jonker, wat één brok energie is en tevens een enthousiaste fotograaf is, maar ook deze energie weet over te brengen. We hadden meteen zin erin en liepen met hem mee naar een hoek van het plein waar hij een model had klaar staan.

Workshop Urban Fotografie

Na een aantal vragenrondjes (Bram testte even de kennis van de cursisten en gaf meteen ook goede tips) gaf hij een goede uitleg hoe je te werk moet gaan met modelfotografie en wat belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden. Vervolgens mag je zelf een aantal foto’s maken van het model en merk je meteen dat je duidelijke instructies moet geven en dat er een ontspannen sfeer moet worden gecreeerd. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan met 10 andere cursisten die meekijken, maar het was ontzettend leuk om te doen en het model werkte goed mee. Opvallend was dat slecht 3 of 4 cursisten foto’s namen en de rest daarin niet actief deelnam.

Conclusie

Al met al was het een tamme dag, maar door de workshops werd het allemaal wél interactief en heb ik ook geleerd waar je rekening mee moet houden met composities. Het hoogtepunt van de dag was de workshop urban portretfotografie waar je met een echt model aan de slag mag. 

Ben je zelf op zoek naar een goede profielfoto of portretfoto van jezelf door mij? Neem dan contact met mij op.

Nog een aantal foto's van de dag zelf

Sharing is caring

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email