Afgelopen zaterdag mocht ik aanwezig zijn bij de verjaardag van Adri-Elle. Deze mooie meid werd 1 jaar oud en dat werd groots gevierd. Volgens Afrikaanse traditie is dit een echte mijlpaal en mag er dus uitgepakt worden. Hartstikke leuk om bij te zijn!

“Bink 36” was uitgekozen als locatie voor de happening en toen ik in de ochtend aankwam waren de vrouwen al druk bezig met alle voorbereidingen. Het thema was “Vintage Paris” en er mocht vooral ook lekker gegeten worden. Wel viel me meteen op dat er weinig ramen waren en dat er dus ook niet gek veel licht aanwezig was. 

Omdat ik zelf (nog?) niet enthousiast ben over het gebruik van een flitser, heb ik vrede met foto’s waarbij de ISO hard omhoog gaat. Nu heb ik een wat oudere camera (Nikon D700) en is de ruis best zichtbaar als de ISO boven de 1000 komt. Er is een fijne Auto ISO-instelling van Nikon, waarbij je kunt instellen dat de ISO pas omhoog mag gaan als de sluitertijd te langzaam dreigt te worden. Deze instelling ingesteld op een maximale sluitertijd van 1/160 en een maximale ISO van 1600 aan de slag gegaan. Als eerste met de meest lichtgevoelige lens van 85mm, die heel fijn op f/1.4 opengaat. Maar met een kleinere ruimte eigenlijk iets teveel zoom. Terug naar een wat ruimer bereik en voor de 24-70 f/2.8 van Nikon gekozen. Wel moet ik helaas de ISO omzetten van maximaal 1600 naar 2500, omdat anders het gewoon niet ging en de sluitertijd te laag ging worden.

Het was een onwijs leuke ervaring en natuurlijk enorm van geleerd. In totaal zijn er zo’n 400 foto’s gemaakt. In de week erop ben ik aan de slag gegaan met de nabewerking in Lightroom en had als doel gesteld om maximaal 100 foto’s te selecteren. Dit zijn er uiteindelijk 93 geworden. Tijdens het nabewerken viel op dat er best (veel) ruis in de foto’s zat, omdat er vrij veel in een ISO boven de 1600 zijn geschoten. In het begin was dat een teleurstelling, maar dankzij Lightroom is deze vrij goed weggetoverd. Onder het kopje “Noise reduction” is een setting “Luminance” en als je die waarde zo rond de 30 zet op specifiek deze foto’s, dan verlies je niet teveel contrast, maar ben je wel een stuk meer verlost van die hinderlijke ruis. Omdat je er bijna niet onderuit komt dat je wel contrast verliest, kun je die waarde iets opschroeven (naar bv 20). 

Hieronder nog een paar foto’s van de verjaardag: